Bli bedre kjent med den biodynamiske vinprodusenten Loxarel!

En times kjøretur vestover fra Barcelona, i Penedès, har familien Mitjans drevet med vinproduksjon i fem generasjoner. I dag er det Josep Mitjan som står for vinmakingen, han var bare 16 år da han produserte sine første  1000 flasker av musserende vin. 

Navnet Loxarel kommer fra den lokale druen Xarel-Lo som også er en av de druene Loxarel legger sitt hovedfokus på. I tillegg til Xarel-lo fokuseres det på de andre Penedès autoktone variantene Macabeo og Parellada, mens det de senere årene også har blitt innført nye druesorter som Chardonnay, Merlot og Pinot Noir.

Vingården har blitt drevet økologisk siden 2002, men mange av vinene er i dag også sertifisert biodynamiske. Respekt og nærhet til naturen står høyt på agendaen og familien Mitjan fokuserer på å lage autentiske viner med et minimum av teknologisk innflytelse. Dette innebærer bl.a. at hvert år i mai – juni, når bladverket på vinstokkene trengs å trimmes, så utføres dette av en flokk på 250 sauer. På denne tiden av året er fortsatt druene såpass umodne og syrlige at dyrene ikke viser noen interesse for å konsumere dem, men holder seg til det grønne bladverket.

 

 

 

Flere av Loxarels produkter er tilgjengelige på Vinmonoplet og har også fått flott mottagelse i pressen.

 

Loxarel Vintage Reserva Brut Nature 2014
563701
Kr. 159,90,-
55% Xarel-lo, 35% Macabeo, 10% Chardonnay
Deilige kremede bobler laget etter biodynamiske prinsipper med noter av gul plomme og ristede mandler. Godt balansert med elegant syre i finish. Flaskelagres mellom 28 og 30 uker før salg.

 

 

Loxarel A Pèl Ancestral 2016
7894001
Kr. 219,90
100% Xarel.Lo
Produsert etter Ancestralmetoden som betyr at vinen kun gjæres en gang og at gjæringsprosessen starter på 720 liters amphora av leire med 20% skallkontakt og avsluttes på flasken. Lagres på flaske i 9 måneder. Dufter av hvite blomster, mandel, kvede, fennikel og hint av sitrusskall. Lett saltpreg og smak av hvite frukter som eple og pære. Lang og forfriskende ettersmak.

 

Ops by Loxarel Blanco
7669601
Kr. 134,90
60% Xarel-lo, 40% Garnacha Blanca
Biodynamisk hvitvin som dufter av pære og tropiske frukter. Frisk og frukitg med fin syre.

 

Loxarel Gaia 2017
10257601
Kr. 199,00
100% Sauvignon Blanc
Druene er dyrket på 700 meters høyde. Nesten halvparten av vinen gjæres og lagres på amphora og halvparten på ståltanker mes en liten del gjæres og lagres på 500 liters fat. Ren fruktig nese, flott munnfølelse med frukt, fin syre og mineralitet.

 

 

Ops by Loxarel
6883001
Kr. 129,90
40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 20% Garnacha
Fruktig og saftig rødvin med mørke bær og hint av urter og fat. En perfekt vin til sommergrillingen.

 

 

Loxarel 790 Pe-Cats
10257201
85% Garnacha negra, 15% Syrah
Gjæret på 720 liters amphora og lagret på 500 liters franske eikefat i 10 måneder. Dufter av moden mørk frukt som bjørnebær og blåbær samt bringebær med et hint av toast, kaffe og sjokolade samt noe krydder. Fin struktur og myke og runde tanniner. Lang ettersmak.