Olivier Pithon – Biodynamiske viner fra Roussillon

Fra Loire til Roussillon

Olivier Pithon kommer opprinnelig fra Loiredalen hvor han vokste opp blandt vinrankene til sin bestefar og siden sin far. Også hans storebror skapte seg etterhvert et navn som vinprodusent her. Selv reiste Olivier til Bordeaux hvor han studerte og jobbet med vinproduksjon i flere år frem til han skaffet seg sin første vinmark i 2001. Men i stedet for å peke nesen hjemover slo han seg ned langt fra sitt barndomshjem, nesten på grensen til Spania, i Calce i Roussllion.

Så langt sør i Frankrike er klimaet et helt annet enn i Loire, det er varmt og gradestokken kan godt bevege seg opp mot 35 grader i sommermånedene. Men heldigvis gir Tramontanevinden en kjølende effekt og beskytter druene fra heten. Det er allikevel imponerende at det kan produseres viner med en så utpreget syre og eleganse som det Olivier gjør i en så varm region. Kjølende vind er ikke nok, her må det godt håndarbeid og god forståelse for råvare og produkt også til.

Naturen i fokus

Hos Olivier Pithon jobber man etter en filosofi om minst mulig innblanding både i vinmark og kjeller. Vingården har vært drevet økologisk helt fra starten av og i 2010 ble det lagt om til biodynamisk (sertifisert Biodyvin). Respekt for naturen og dens mangfold står alltid i fokus.

Vinene

Vinene karakteriseres av friskhet, syre og eleganse. Jordsmonnet i Calce er preget av kalksten og skifer, og hos Olivier Pithon jobber man hele tiden for å la dette jordsmonnet uttrykke seg best mulig gjennom vinene.

Følgende tre vinene er tilgjengelige på Vinmonopolet;

Cuvée Laïs blanc 2016

80% Macabeu, 20% Grenache Gris, 20% Grenache Blanc
Frisk og delikat floralitet over sitrus og urter samt fin minerlaitet. 10 måneders fatlagring har gitt vinen et lett og delikat fatpreg som ikke kommer i veien for den florale friskheten som dominerer vinen. Lang, konsentrert ettermak.

Pris: kr. 210,70
VP.nr: 8040401
Basisutvalget, kategori 6 

Cuvée Laïs rouge2016

40 % Carignan, 40 % Grenache Noir, 20 % Mouvèdre
Saftig og frisk preget av røde bær, floralitet og krydder. Vinen er gjæret i tre uker før den er lagres på fat i 16 måneder, i løpet av denne tiden utvikler den en fin konsentrasjon og kompleksitet.

Pris: kr. 219,90
VP.nr: 8065201
Bestillingsutvalget

 

La D18 Blanc

50% Grenache Gris, 50% Grenache Blanc
Dufter av eple, sitrus, marmelade og urter med innslag av honning og nøtt. Ren og frisk munnfølelse med preg av pære, sitrus og hvite blomster, noe moden frukt. God intensitet og flott balance mellom fedme og syre. Lang og fast ettersmak.
Druene er hånplukket og vinen er lagret på fat i 4 måneder før 8-10 måneders videre lagring på flakes før salg.

Pris: kr. 341,40
VP.nr: 8012001
Basisutvalget, kategori 6

 

På mandag 4. juni deltar Olivier Pithon på arrangementet «Biodyvin» på Vippa i Oslo. Her blir det mulighet til å smake både vinene over og andre viner fra produsenten, i tillegg til et stort utvalg av viner fra andre podusenter i Biodyvin-gruppen.