Historien om Val d’Oca

Val d’Oca er en av Italias ledende Proseccoprodusentene og produserer både den mest esklusive Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG fra Valdobbiadene-åsene og Prosecco DOC fra Treviso provinsen. I tillegg produserer de andre viner. Her er deres historie.

 

Val d’Oca ble grunnlagt i 1952 som et kooperativ for lokale vinbønder under sitt fulle navn La Cantina Produttori di Valdobbiadene. Den gang var det 129 medlemmer. Dette nye samarbeidet ble et referansepunkt ikke bare for vinproduksjonen, men for folk generelt i hele Valdobbiadeneområdet, folk som etter mange år preget av krig og økonomiske vanskeligheter endelig var klare for å løfte hodene og se fremover mot det som skulle vise seg å bli svært gode tider for regionen. Av de 129 grunnleggerne var hele 108 vinbønder, blant de andre finner vi bl.a. en snekker, en ingeniør, en farmasøyt, to lærere, to industrimenn og en arbeider.

La Cantina Produttori di Valdobbiadene påtok seg å kjøpe druene til alle sine partnere til er rettferdig pris basert på faktorer som lokasjon og kvalitet på druene. Vinbøndene som er med i Cantinaen og som tidligere hadde vært nødt til å selge sine druer til private næringsdrivende på jakt etter å maksimere egen profitt, fikk nå mer sikkerhet for fremtiden. Man begynte tidlig å sette fokus på faktorer som kvalitetskontroll, teknisk utvikling og vedlikehold, markedsundersøkelser, logistikk, veiledning for bøndene og utvidelse av vinmarkene. Samtidig som Cantinaen bidro til å bedre livsgrunnlaget til bøndene la den også grunnlaget for et kvalitetshopp for vinene som snart skulle føre til internasjonal anerkjennelse. Et av problemene som ble tatt opp allerede i de første leveårene var prisnedgangen for vinene som produseres i området. Grunnen til dette var utblanding av vinen, noe som var vanlig på den tiden grunnet mangelen av regler for produksjonen. Val d’Oca gikk tidlig inn for å snu denne trenden ved å sette strengere regler for sine partnere og egen produksjon for å garantere kvaliteten og også verdien av vinen de produserte.

 

 I dag består Val d’Oca av rundt 600 vinbønder med til sammen over 900 hektar med vinmarker. Rundt 90% av druene er den hvite Gleradruen som brukes i produksjonen av Prosecco. Hvert år produseres over 13 millioner flasker.  For å kunne tilfredsstille en økende etterspørsel både på det nasjonale og internasjonale markedet og samtidig opprettholde høy kvalitet på vinene har Val d’Oca gjort store investeringer i moderne teknisk produksjonsutstyr siden tidlig 90-tall. Den siste oppdateringen kom for kun noen år siden med et helt nytt, hypermoderne flaskesystem og automatisert underjordisk lager som har plass til 7.000 paller! De nye investeringene er gjort også med tanke på en fremtidig økning i produksjonen og målet er å produsere hele 20 millioner flasker i året i 2025.