Covid-19 førte til full stopp for Sør-Afrikansk vin

Sør-Afrikansk lockdown førte til full stopp i salg og eksport av vin. 

Vinindustrien i Sør-Afrika har vært hardt rammet av restriksjoner i forbindelse med Covid-19. Allerede i midten av mars kom det forbud mot både arbeid med flasking og pakking av vin, all vinturisme ble stengt og det ble innført forbud mot salg av alkohol. All frakt av alkohol som ikke skulle brukes til fremstilling av desinfiserende midler og industrielle vaskemidler ble stoppet, og dermed også all eksport.

I april ble det gjort et unntak for vineksport slik at varer som allerede var ferdig pakket for eksport kunne sendes av gårde, men i løpet av en drøy uke ble forbudet gjeninnført. Landets vinprodusenter har altså ikke kunnet selge hverken på det nasjonale eller internasjonale markedet over en lengre periode.

Flere viner har som et resultat av dette vært utsolgt på Vinmonopolet i denne perioden uten at det har vært mulig å få tak i flere varer. Heldigvis ble forbudet mot eksport løftet i begynnelsen av mai og sørafrikansk vin har igjen begynt å ankomme havner i Europa og resten av verden. I mellomtiden har forbudet mot nasjonalt alkoholsalg i landet blitt løftet og gjeninnført senest nå i juli, så de økonomiske utfordringene til vinbøndene er enda ikke over.

Vi venter på fersk levering av viner fra Darling Cellars og Elgin Vintners som vi har vært tomme for en liten stund. Dette bør være på lager i løpet av slutten av juli og begynnelsen av august. 

 

Elgin Vintners Pinot Noir forventes tilbake på lager i løpet av et par uker, mot slutten av juli.

Anmeldelse i A-Magasinet 10. juli