Castello Romitorio – vin og kunst i Montalcino

Castello Romitorio ligger vakkert til på toppen av en ås i Val d’Orcia i Montalcino, med fantastiske utsikter over Toscanas fortryllende landskap. Den gamle borgen ble kjøpt av den kjente italienske kunstneren Sandro Chia i 1984 som lenge  hadde hatt en drøm om å eie en vingård. Den første tiden gikk med til arbeid med  og oppussing av eiendommen og borgen, og de første Sangiovesedruene ble plantet allerede første året.  Gjennom andre halvdel av 80-tallet ble de gamle, forlatte vinmarkene gjendyrket og nye vinmarker ryddet. Siden den gang har de produsert vin, grappa og olivenolje av høyeste kvalitet med god hjelp fra Carlo Ferrini, en av landets ledende ønologer. I dag er vingården et sted hvor ønologi og kunst møtes i jakten på de beste nyanser av Sangiovesedruen, de små mikrovariasjonene som gir en stor vin sin særegenhet. Et besøk på eiendommen gir ikke bare et innsyn i vindyrking og produksjon, men gir også mulighet til å beskue Chias skulpturer, veggmalerier og annen kunst. En opplevelse utenom det vanlige.

Eiendommen består av en villere natur og har kjøligere temperaturer enn resten av området. Vinmarkene fordeler seg rundt borgen som åpne felt innimellom tett skog.  Hele eiendommen er inngjerdet for å holde dyr som hjort, rev, villsvin og ulv ute. 

Jordsmonnet er svært variert over et relativt begrenset område med forekomster av skjell og fossiler fra den tiden området lå på havbunnen.

Av Romitorios viner er følgende tilgjengelige i Norge:

Morellino di Scansano DOC 2015
85% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvigon
Varenummer VP: 5310701
Pris: kr. 169,90
Produktet er ikke lengre tilgjengelig på Vinmonopolet

Fra Romitorios vinmarker i Scansano, ved kysten av Toscana. Vinmarkene ligger på 150 meters høyde bare 2 mil fra sjøen på vulkansk jordsmonn. Dufter av blomster, plommer og jordlige toner som følges opp av en fruktig munnfølelse preget av kirsebær.

Chianti Colli Senesi 2016
100% Sangiovese
Varenummer: 9787701
Pris: kr. 194,90

Chianti er kanskje vinen som i aller høyeste grad forbindes med Toscana. Denne har 10 måneders modning på eikefat og dufter av jord, skog og syrlige kirsebær typisk for Sangiovesedruen. God struktur kombinert med frisk fruktighet og en vedvarende ettersmak.

Kommer på Vinmonopolet i September 2018!

Rosso di Montalcino DOCG 2016
100% Sangiovese
Varenummer: 5310501
Pris: kr. 249,90

En deilig fyldig og aromatisk vin med en flott fruktighet som dominerers av kirsebær. Saftig og strukturert med fin lengde.

 

Brunello di Montalcino DOCG 2012  
100% Sangiovese
Varenummer: 5310601
Pris: kr. 419,90

En stor vin som år etter år utmerker seg med strålende omtaler. Lagret på franske Tonneaux eikefat i 14 måneder og siden videre på slovenske fat i 14 måneder. Fyldig og strukturert, den kan fint drikkes nå, men vil også utvikle seg fint ved lagring over tid.
      > 94/100 James Suckling
      > 93/100 Robert Parker