Oppskrift: Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole er en klassisk italiensk rett som passer perfekt til sommer, sol og hvitvin!

Retten kommer originalt fra Campania i Sør-Italia, men man finner den i hele landet. Selv om mange forbinder denne retten med sol, sommer og strand er den for mange italienere en klassisk rett å servere til julemiddagen og til nyttårsfeiring.

Tid: 2+ timer for å rense vongole, 20 min tilbereding

4 porsjoner

Spaghetti 500 gr
Vongole 1,5 – 2 kilo
Hvitløk 2 fedd
Tørr hvitvin (etter ønske)
Bladpersille, finhakket
Olivenolje Extravergine
Sort pepper
Bordsalt
Grovsalt 

 

 

1- Første skritt er å rense Vongole dersom de ikke er ferdig renset fra fiskedisken, de trenger å stå 2 timer.
Kast eventuelle skadede skjell, bank de gjenværende skjellene mot en hard overflate for å forsikre seg om at det ikke er sand inne i skjellene. De friske skjellene vil forbli lukket, mens de som er fulle av sand vil åpne seg. Ha så skjellene i et dørslag og skyll godt. Ha dørslaget over i en stor bolle fylt med vann og grovsalt (vannet skal være tilnærmet saltvannet i havet), la vongolene ligge i vann i 2-3 timer, så de kvitter de seg med eventuelle sandrester som man ikke ønsker i maten.

2- Når vogolene er klare, sett over vann til pasta. Varm opp olivenolje i en romslig stekepanne og ha i de to hvitløksfeddene og eventuelt litt hvitvin om ønsket. Skyll av skjellene og ha de så i den varme pannen. Ha på lokk etter et minutt eller to og la skjellene varme seg i noen minutter på høy varme slik at de begynner å åpne seg. Beveg litt på pannen slik at alle skjellene åpner seg. Når alle skjellene er åpne ta pannen av varmen med det samme slik at skjellene ikke blir overkokt. Hell av, sil og ta vare på væsken fra pannen. Sett skjellene til side og rens gjerne halvparten av dem slik at det blir litt færre skjell å rense i den ferdige retten.

3- Ha nå pastaen i kjelen og la den koke noen minutter kortere enn koketiden. Ta vare på litt av pastavannet til senere. Når pastaen er rent av ha væsken fra skjellene tilbake i stekepannen sammen med spaghetti og litt av pastavannet slik at den får kokt ferdig. Ha i skjellene til slutt sammen med finhakket bladpersille, la det hele varme seg et lite minutt før servering.

Pepre etter smak og server med det samme.

TIPS: Ønsker man litt mer farge i retten kan man ha i noen cherrytomater og ønsker man et lite «sting» kan man bruke litt frisk chili sammen med hvitløken.

 

Finn en vin som passer til:

SC 1931 Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Brut 2015
Italiensk musserende laget på samme måte Champagne. Gjæret delvis på eikefat og lagret på bunnfall i 16-18 måneder. En flott vin med imponerende kompleksitet og mineralitet.
Varenummer: 8021001
Pris Vinmopolet: kr. 229,90

Garnier & Fils Chablis 2016 (kun HoReCa)
Fin fruktighet med gule epler, moden sitrus og masse mineralitet. Fyldig med godt anslag og god syre. Lang finish.
Varenummer: 5771801